Als u heeft besloten om te gaan scheiden kan dat op drie manieren:
Samen in mediation.
Als je wilt scheiden is mediation een prettige manier om alles te regelen wat er geregeld moet worden. Een mediator is een onpartijdige derde die de gesprekken over de echtscheiding begeleidt. Je staat dus niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Zo zijn jullie samen bezig om goede afspraken met elkaar te maken. De mediator zorgt ervoor dat jullie elkaar zo goed mogelijk begrijpen en dat de afspraken die jullie op papier willen hebben voor beiden zo voordelig mogelijk zijn. Een mediator weet wat belangrijk is om te regelen tijdens een scheiding. Zo kunnen jullie op een rustige en vriendelijke manier de echtscheiding regelen. De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld. Dit is verplicht.
Een mediator werkt vaak samen met een advocaat. Als jullie alles op papier hebben staan, kan de advocaat het verzoekschrift tot echtscheiding opstellen om de scheiding in te dienen bij de rechtbank. Jullie hoeven hier dus verder niets meer voor te doen. Zodra de advocaat de beschikking van de rechtbank heeft ontvangen wordt er een verzoek tot inschrijving in de registers van de burgerlijke stand gedaan bij de gemeente waar u gehuwd bent. Op het moment dat de echtscheiding is ingeschreven ontvangt u hiervan een bevestiging; u bent dan definitief gescheiden.
Samen naar een advocaat.
Als u samen nog goed kunt communiceren en afspraken kunt maken is het ook mogelijk om samen naar één advocaat te gaan. Onder begeleiding van de advocaat worden de afspraken die jullie maken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Ook hier geldt dat als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, het verplicht is om een ouderschapsplan op te stellen. Zodra jullie het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan hebben ondertekend, kan de advocaat een gezamenlijk verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. De rest van de procedure is dan hetzelfde als bij mediation.
U schakelt ieder een eigen advocaat in.
Soms lukt het niet om samen de echtscheiding te regelen omdat u en uw (ex-)partner het over veel zaken niet eens zijn. Dan kan het van belang zijn om ieder een eigen advocaat in te schakelen. Deze advocaat behartigt puur uw eigen belang. De communicatie tussen u en uw(ex-)partner zal dan ook vooral tussen jullie advocaten plaatsvinden. Vaak probeert uw advocaat, indien dit mogelijk en wenselijk is, contact te leggen met de advocaat van uw (ex-)partner om tot afspraken en oplossingen te komen. Als dit ook niet meer mogelijk is dan wordt de rechter ingeschakeld. Dit betekent dat er een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend door één van beide partijen. De wederpartij kan hier schriftelijk op reageren met een verweerschrift. Dan zal er een zitting plaatsvinden waarin de stukken worden besproken en waarbij de rechter vragen stelt aan beide partijen. Daarna neemt de rechter binnen een aantal weken een beslissing en wordt er een beschikking afgegeven. Zodra de beschikking is afgegeven geldt dezelfde procedure als bij mediation.