Op 1 januari 2020 is de Wet herziening partneralimentatie ingetreden. Hierbij is de maximale alimentatietermijn van twaalf jaar naar vijf jaar gegaan. Bent u voor deze datum gescheiden en heeft u het gevoel dat u tussen wal en schip bent geraakt? Bekijk hier welke mogelijkheden er zijn om uw partneralimentatieduur te verkorten of te beëindigen.
Kan jij door veranderingen in de financiële draagkracht of omstandigheden geen partneralimentatie meer betalen? Dan is het mogelijk om de partneralimentatie te wijzigen. Dit kan je doen door middel van een verzoek tot limiteren of een verzoek tot nihilstelling.
Nihilstelling
Een nihilstelling is het blijvend of tijdelijk stopzetten van de partneralimentatie. Het wordt als het ware tijdelijk of definitief op ‘nul’ gezet. Dit kan je verzoeken als de draagkracht, het bedrag dat je maandelijks aan alimentatie kan missen, wordt gewijzigd.
Wanneer je situatie gewijzigd wordt, kan dit een aanleiding zijn om de partneralimentatie op nihil te zetten. Een voorbeeld van een gewijzigde situatie kan het dalen van je inkomen zijn. Daarnaast kan je situatie ook gewijzigd worden door ontslag, langdurige ziekte of wangedrag door de alimentatiegerechtigde.
Een nihilstelling kan tijdelijk of definitief zijn. Bij een tijdelijke nihilstelling wordt de alimentatieverplichting tijdelijk geschorst. Een tijdelijke nihilstelling wordt meestal verzocht tot er weer financiële ruimte is om de partneralimentatie te hervatten. Bij een definitieve nihilstelling wordt de partneralimentatie dus definitief op nul gezet.
Limitering
Limiteren is het verkorten van de partneralimentatieverplichting. Dit kan je verzoeken als er sprake is van een zo ingrijpende wijziging van omstandigheden dat de alimentatietermijn naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet meer haalbaar noch reëel zijn.
Er worden strenge eisen gesteld aan de stelplicht en de motivering van een verzoek tot limitering. Bij het verzoek moet er onderbouwd worden of er sprake is van bijzondere omstandigheden. Bij een bijzondere omstandigheid kan het gaan om grievend gedrag van de alimentatiegerechtigde. Voorbeelden hiervan zijn: mishandeling, het verwaarlozen van kinderen of stalken.
Verschil nihilstelling en limiteren
Er bestaat een groot verschil tussen nihilstelling en limiteren. Bij limiteren eindigt de partneralimentatie definitief op basis van bijzondere omstandigheden. Bij nihilstelling eindigt de verplichting tot partneralimentatie op zichzelf niet. De verplichting tot partneralimentatie wordt tijdelijk of blijvend op stop gezet doordat er gewijzigde omstandigheden zijn. Het bedrag wordt tijdelijk of definitief op nul gezet.
Een nihilstelling is dus minder definitief dan limiteren. Vanwege het feit dat nihilstelling minder definitief is dan limitering, zijn er minder strenge eisen gesteld aan de bewijslast en stelplicht.
Wil je advies over het wijzigen van de partneralimentatie? Neem dan gerust contact met me op zodat we samen, in een vrijblijvend gesprek, kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen.